dinsdag 29 juni 2010

Brandmeesters Utrecht

Mijn favoriete koffiebrouwer Francesco van Brandmeesters gaat bij De Espressofabriek in Amsterdam werken. Deze post is niet vanwege hem, maar vanwege Brandmeesters en de ontzettende lekkere koffie die zij er zetten. Gelegen aan de Korte Jansstraat, schuin achter het Domplein.

De eerste keer dat ik er kwam was ik meteen onder de indruk van hoeveelheid koffie-apparaten links in de winkel. Naast dat je er koffie kunt drinken, kun je dus ook verscheidene apparaten aanschaffen.

Goed, het personeel is kundig, erg beleefd, en ze vinden het tof als je vaker komt. Ze worden dan ook een stukje familairder (is dat wel eens een woord?) en ik mag dat wel. Voor houterig gedrag ga ik wel naar een te duur restaurant. Ze schrijven de nodige figuurtjes in het melkschuim van je cappuccino, zelfs in de afhaalkoffie. Er wordt gewoonweg wat meer tijd besteed aan je drankje, wat ik erg tof vind. En mij doet besluiten om maar blijven terug te komen. Daarnaast is er ook een studentenkoffiekaart, scheelt toch weer in de kosten.

O ja, af en toe doen ze oefensessie voor het NK koffiezetten. Heb toen wel de meest bijzondere koffie tot nu toe gehad: espresso met melkschuim van buffelmozzarella, een salsa van balsamico-azijn en gepocheerde peer.

Kom allemaal af!

Luister naar: Void/The Faith-split LP.

maandag 28 juni 2010

Koffiepunx

Koffie en punk gaan gewoonweg ontzettend goed samen. Sommige mensen noemen mij gek dat ik een tattoo heb van de Amerikaanse hardcoreband Minor Threat.

Ik noem Nico gek. Hij stuurde mij deze foto's van zijn mok op. Een bandtattoo is een ding, maar een koffiemok!? En ik maar denken dat ik gestoord ben...
Vervolgens kwam ik via een zoekmachine ook een koffiemok tegen van Hot Water Music:


Tevens heeft The Bouncing Souls shirts met op de achterkant de opdruk: Drink coffee and destroy (waarvan ik nog een foto moet fixen).

Een winnende combinatie wat betreft opstaan.

zondag 27 juni 2010

Levensloop


Ik wil me omdraaien, maar het is al te warm. Met een diepe zucht stap ik uit bed. Als ik mezelf in de spiegel bekijk zie ik een mistroostige bejaarde fossiel. Slaaprimpels, ogen die niet meer open willen, warrig haar en weerzin. Ik wil de spiegel het raam uit donderen, maar hij zit vast aan een jaren '70 groen badmeubel. Dat verkleint de gooikans aanzienlijk.
De douche doet me eruit zien als een 56-jarige vent, beginnend aan een tweede jeugd. Zo een die een rare hobby begint. Naakt vliegvissen ofzo. Als elk klein kind verliest hij snel zijn interesse, maar net zo gauw vindt hij een weg naar een nieuwe hobby: koffie.
Langzamerhand komt mijn huidige variant tot leven. Nauwkeurig meet ik de bonen af in de op een EHBO-koffer lijkende weegschaal. Het geluid van de schuurmachine weerklinkt door heel het huis zodat men weet dat er hier bonen worden gemaald met alle wil des levens. Ik schud de koffiemolen leeg in de Bialetti. Nog een klein half uur, de vitaliteit is in zicht.

Playlist: Black Flag-Nervous breakdown EP

zaterdag 26 juni 2010

Singel 404

Nietsvermoedend liep ik in Amsterdam rond op zoek naar een etablissement die me kon voorzien in een bak koffie. Al dwalend langs de grachten kwam ik bij Singel 404 terecht. De tent zag er goed uit en het koffiezetapparaat nog beter. Hoppa, de cappuccino werd gehaald. Ik fronsde mijn wenkbrauwen toen ik zag dat het schuim wel heel gortig op de koffie was gesmeten. Geen probleem, qua smaak zou het allemaal wel in orde zijn. Met een dergelijke machine kom je toch al een heel eind. Helaas. Zelden zo'n abominabel bakje koffie gedronken. Op de vraag of het gesmaakt heeft heb ik geantwoord dat de koffie was verbrand en zodoende niet smaakte. De niet-onaangename serveerster was tamelijk verbaasd en trok dit repliek niet echt.

Mijn advies als ongelooflijk pretentieuze koffielul is om bij Singel 404 weg te blijven, want elke Kiosk op een willekeurig station verzorgt betere koffie.

donderdag 24 juni 2010

Koffiepunx #2: Descendents


Naast mijn liefde voor het zwarte goedje heb ik ook een grote liefde voor punk. Punk heeft ook een voorliefde voor koffie in de vorm van Descendents. Ik kan uren lullen over zowel koffie als punk, maar omdat ik bij vlagen een ultiem luie draak ben en graag mag klagen dat ik het warm heb, kies ik dit keer om een ode aan koffie te geven via de Descendents:

Descendents-Coffee mug

Mug Mug Mug

Coffee Mug
Gonna Clear Away The Haze
Liquid Proof
That I Can Win This Race
Coffee Mug
The Grip That Keeps Me Tall
My Inter-Link
Keeps Me Questing All
I Don'T Need No Booze Or Drugs
I Just Chug-A-Lug-O My Coffee Mug
And I Don'T Need Your Kiss And Hug
I Just Chug-A-Lug-O My Coffee Mug
They Haven'T Banned
My Liquid Drug Of Choice
There'S Too Many Hooked
And They'Ve Got Too Much Voice
So For The Moment
We'Re All Pretty Good To Go
With 98 Cups
With 98 More To Go
I Don'T Need No Booze Or Drugs
I Just Chug-A-Lug-O My Coffee Mug
And I Don'T Need Your Kiss And Hug
I Just Chug-A-Lug-O My Coffee Mug
Here A Bean, There A Bean
Everywhere A Mean Mean
Bean Chug - A - Lug - O - My
Coffee - Mug, Mug, Mug, Mug

woensdag 23 juni 2010

Antigua vs Philips


Het is bij voorbaat al een gestreden strijd. De koffiemolen versus de boon. Zodra mijn vinger naar het knopje van de molen gaat zie ik de angst glanzen in de gleuf van de boon. Ik denk er geen 2 keer over na. Zonder enig mededogen maalt de TYPEMH3210 de bonen volledig aan gort. Het aanrecht versterkt het onrecht dat de bonen wordt aangedaan met nog eens 3 dB extra. Voorzichtig lepel ik het gesneuvelde gruis de Bialetti in. Om het leed nog eens een extra duwtje in de rug te geven zet ik de bonen in hun tijdelijke omgeving goed in de fik. Andermans leed is mijn genot, dat is meteen de enige troost die ik de overleden bonen kan bieden.

dinsdag 22 juni 2010

Bloemlezing feestboek-posts


22 juni 2010:

Ik wil m'n Colombiaanse koffieboer tijdelijk vervangen door een Guatemaalse heerser. Als ie z'n panfluit tenminste thuis laat. Z'n ezel mag dan wel weer mee, we hebben onkruid genoeg dat opgegeten mag worden. En een snor is in zijn geval ook niet het beste idee, een goede staf daarentegen, dat zie ik 'm wel hebben. Hela...ik ruik koffie, de bialetti is gaar.

21 juni 2010:

De 2 stappen die ik moet doen om bij m'n tankstation te komen zijn 2 hele zware. Gelukkig heb ik splinternieuwe koffie die nog niet aan een beproeving is ondergaan. Verdomme, ik schrik me kapot van het geluid dat m'n tevens nieuwe bonenmaler maakt. Gaaf. Destructief en luid, machtige combi. De ochtenddiesel zal me goed doen.

19 juni 2010:

Het liefst zou ik een goedlachse colombiaan inhuren om een koffiehoek in m'n achtertuin aan te leggen. zo'n goedlachse met een dikke snor, strooien hoed, een tuinbroek met opgekrulde broekspijpen en een anker-tattoo. die terwijl hij colombiaanse chansons neuriet me elke ochtend een goede hand bonen aanreikt om de beste bak koffie ooit te zetten. tot die tijd voldoet de bialetti.

18 juni 2010:

senseo boven echte koffie prefereren is als playmobil leuker vinden dan lego. de lol die wordt beleefd aan de pre-fab poppetjes met benen die je alleen synchroon vooruit kunt bewegen heb ik nooit gesnapt. dat de sterkte afhangt van hoeveel instant rondjes je erin smijt snap ik ook niet. gradaties, ho maar. genoeg gezeken, ik ga m'n koffiepot weer op het vuur zetten.

16 juni 2010:

e(thio)pische koffie.

12 juni 2010:

Opstaan, ik haat het uit de diepste catacomben van m'n hart. Een bakje koffie doet dit leed toch enigszins verzachten. Voor het moment dat ik een kop koffie in m'n lichaam heb gegoten bestaat alles uit gitzwarte razernij, regenachtige dramatiek en melancholische ellende. Het liefst zou ik het bed weer induiken, maar dat levert natuurlijk het probleem op dat ik later weer wakker moet worden. Drink coffee and destroy.

8 juni 2010:


Opstaan. Elke ochtend weer het gevoel hebben alsof iemand me 's nachts heeft getracht heeft te wurgen. het heeft me ook beroofd van m'n verstand. Ik scharrel half verdoofd door mijn kamer op zoek naar in het verleden vergaarde kennis. Stoot zowel m'n hoofd als m'n teen aan het bed.
Geef me m'n koffie!

5 juni 2010:


Wakker worden met stijve ledematen. Hoezo lig ik op de bank? Ultimate survival op discovery. Opstaan is minder een pretje dan Bear Grylls op z'n bek zien gaan op een onherbergzame plek. Met moeite daal ik de enorme treden van de trap af. Op zoek naar water stuit ik op de roofdieren van m'n huisgenote. Kut, de kraan hapert, maar het maken van vuur gaat me goed af. Bialetti pruttelt, de redding is nabij.

2 juni 2010:


De bialetti staat in de fik. Ik wrijf nogmaals in m'n ogen en krab nog een keer aan m'n reet. De zon staart me net iets te veel aan op het moment, vanmiddag pak ik 'm terug. Minzaam loop ik de trap af om bialetti uit de verzengende hitte van een laag vuurtje te halen. Op de achtergrond blaast descendents. De dag is begonnen.

Dagelijks zwart #1

Welkom op mijn koffieblog. Vanaf vandaag zal het hier gaan over koffie, punk en hier en daar over fotografie.