woensdag 29 december 2010

Join the Coffee Achievers!

In de jaren 80 van de vorige eeuw bestond er in Amerika de National Coffee Association. Deze beweging was er uiteraard op uit om de Amerikanen meer koffie te laten drinken. Een manier waarop ze dit wilden bereiken is de inzet van bekende mensen in reclamespotjes. Onder andere David Bowie en Kurt Vonnegut passeren de revue.

Youtube.

maandag 20 december 2010

Coffee jugend shirts.

Ik wil dit shirt laten drukken. Liefhebbers moeten een bericht achterlaten met maat, of mailen naar obikoenkenobi@hotmail.com

Edit: Senseo wordt decaf.

Fascino deel 3.

Vorige week ben ik begonnen aan de laatste zak die ik van mijn eerste bestelling van Fascino heb gekregen. De Espresso Emporio. De naam Emporio is wat mij betreft prima op zijn plaats, omdat het een vrij heftige espresso is. Redelijk bitter, maar ergens zwerft er een chocoladesmaak rond. Een erg dikke cremalaag die stug intact blijft ziet er chiq uit. Het is niet mijn soort espresso, daarvoor is ie wat te bitter. Binnenkort een nieuwe bestelling bij Fascino plaatsen.

Verder heb ik dit weekend bij m'n meisje de Perla Brasil Santos van de Albert Heijn Excellent lijn eens gekocht. Ik kan haar mijn obsessie niet opdringen, maar een zak simpele koffie wel. Voor slechts 2,49 heb je 250 gram (snelfilter)koffie die lekker zoet is, licht naar cholade ruikt en lekkerder is dan Douwe Egberts. En volgens mij ook nog goedkoper.
Er is ook een Ethioop en een Guatamalteek in deze lijn verkrijgbaar.

vrijdag 17 december 2010

Koffietattoos #3.

"Thou shalt not partake of decaf"

Deze tattoo kwam ik vorige week tegen op Facebook en is gezet door Frankie Deny die meestal actief is in de shop van Clean Solid te Waalwijk. De beste man heeft het merendeel van mijn plakplaatjes gezet en nu dus ook een koffietattoo.

woensdag 15 december 2010

Koffiepunx #9: Stikky.

Op een of andere manier kwam ik de band Stikky tegen. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ze maken toch een flinke bak herrie. En zingen over koffie. Weer een coffee achievers nummer. Een kleine blik op Wikipedia leert me dat het een Amerikaanse band uit 1985 is die nooit officieel uit elkaar zijn gegaan, het een en ander hebben uitgebracht, verzameld op een 1997 discografie, en dat ze wel van een lolletje houden gezien de songtitels.
Helaas kan ik er geen teksten van vinden.

Youtube.


vrijdag 10 december 2010

Fascino deel 2 en Rwanda.

Deze ochtend was een prima ochtend voor liefhebbers. Een uur later dan informeel afgesproken kwam ik een keer aankakken voor ontbijt en koffie bij Brandmeester's. Vol verwachting klopte het hart al van de heren Barista, want het was proeftijd. De eerste koffie die nieuw was is de Fascino Sumatra Gayo Mountain, links afgebeeld. Een single origin uit Indondesie dus.
De tweede nieuwe koffie is de Kirezi: Zirikana uit Rwanda van Intelligentsia.
Om het allemaal wat spannender te maken gooiden we er 2 Brandmeester's koffies tegenaan om een blinde proefsessie te doen. Opgescheept met een Kenia, Ethiopie, Rwanda en Indonesie moesten we door middel van proeven uitvogelen wat nu wat was. De uitslag was niet heel verrassend, de Rwanda stak met kop en schouders bovenuit wat betreft 'smaakexplosie', ook de Sumatra was er duidelijk uit te halen.
Maar toen...ja, toen. De Kenia en Ethioop wedern verwisseld omdat de heren Barista een niet lekkere smaak proefden bij de door hun zo gelauwerde Ethioop. Een leuke wending.

De hiernaast getoonde Kirezi was net zoals de Kenya Thiriku van Intelligentsia ongelooflijk vol van smaak. Zoet, fruitig, ik meende ook ergens nog chocola te proeven. Alleen de geur was al ongeloolijk sterk en zoet. Ik vraag me af of deze koffie lekker is als espresso, maar met de door ons gebruikte Aero Press is het in ieder geval een aanrader.

Omdat ik mijn meeneem-Bodum lang niet heb gebruikt, en de Sumatra mogelijk hiervoor goed geschikt besloten we om ook hier maar een goed potje van te brouwen. Een wereld van veschil met de Kirezi. Ik proefde aardesmaken (dat was al van tevoren te ruiken) en chocola in terug. Ook was hij wat bitter, maar naarmate de koffie afkoelde was die bitterheid praktisch weg en kwamen er meer smaken vrij die ik helaas niet kon thuisbrengen.

Volgende week de Fascino Emporio testen.

maandag 6 december 2010

Koffiebar: Your Coffee.

"Your Coffee brengt het authentieke gevoel van Italiaanse espresso naar Nederland. Door het gebruik van de koffiebonen van Buscaglione en de beroemde handgemaakte espressomachine van Kees van der Westen, garanderen wij verse koffie vol van smaak, bereid door barista’s, die uw espresso, cappuccino of latte met aandacht en passie maken."

Ik was vandaag in Amsterdam en liep in de Spuistraat deze (nieuwe?) koffiebar tegen het lijf. 'Nieuwe' staat tussen haakjes omdat achterin de tamelijk kleine zaak-alleen koffie to go-er nog het een en ander in verbouwing leek. De winkel ziet er netjes uit, al lijkt het drankenbord wel veel op die van de Coffee Company, de prijzen ook trouwens (die op de website komen niet overeen met die in de winkel). Een vrij fors Van der Westen apparaat op de balie (zo'n hondslelijke) staarde me van vrij dichtbij aan, omdat het deel wat wel klaar is heel klein is. Leuk, ik vind kleine koffiebars tof.
Bovenstaande tekst is wat mij betreft iets te optimistisch, want ze doen alsof niemand Buscaglione schenkt en dat niemand een Van der Westen gebruikt. De dienstdoende barista maakte inderdaad met aandacht de gevraagde espresso macchiato, maar de passie spatte er niet vanaf. Al vraag ik me uberhaupt af hoe dat eruit ziet...
Prima zaakje dus, ben benieuwd hoe het eruitziet als het helemaal af is. Goed, de bevlekte espresso was dus prima gemaakt, ik vond'm alleen niet lekker. Gruwelijk bitter en een bijpassende bijsmaak die een uur bleef hangen. Ik weet niet of dat een eigenschap is van Buscaglione, anders ga ik dat merk uit de weg.

Fascino Coffee: Espresso BIO Torino.

Gezien de collectie koffies bij Brandmeester's die ik nog niet heb geprobeerd kleiner en kleiner wordt ben ik op zoek gegaan naar een andere leverancier van bonen. De leverancier van mijn Gaggia-machine wist me dit keer te bekoren met een bonenadresje. Fascino Coffee. Zij leveren bijvoorbeeld aan binnen 2 werkdagen. En branden volgens mij zelf hun koffie. Dat 'volgens mij' is wel vaker van toepassing op Fascino want op hun site vertellen ze weinig over hunzelf. Maar goed, het lijkt er in ieder geval op dat ze zelf branden, want de branddatum van de ontvangen koffies is dezelfde als de besteldatum, wat toch op behoorlijk versgebrande koffie lijkt te duiden. Dat is duidelijk een pluspunt.
Wat zij ook aanbieden zijn proefpakketten van bijvoorbeeld verschillende espresso's en single origins. Gezien ik nog behoorlijk groen ben in espresso's en single origins leek ons dit wel een goed idee. Ik heb mezelf opgescheept 2 koffies uit het espressopakket, en een losse single origin.

Het betreffende proefpakket espresso's is volgens mij een Italiaans pakket. Hoe ik dat weet? De namen Torino, Emporio, Napolitano en Venetiano verklappen het een en ander. Al zou het met alle o's ook een Almeloosch proefpakket kunnen zijn, maar dat betwijfel ik ten zeerste. Goed, als eerste heb ik het pak Torino open getrokken: een biologische epsresso. Wat dat dan ook precies mag inhouden. De Fascino-site geeft niet veel informatie weg over sommige espresso's. Ik lees de termen 'voller', 'niet overheersend' en nog meer mooie woorden waar ik niet zoveel mee kan. Iets verder staat wel dat 'liefhebbers van donkere branding' (wederom een hint naar Italiaanse afkomst) deze espresso puur lekker is. Ik ben niet zo van donkere branding, dus het was even afwachten wat ik ervan zou moeten vinden. Heftig is ie wel, vol van smaak ook. Lichtelijk bitter. En ik proef ergens een drop/salmiaksmaak terug. Toch is de Torino niet heel pittig van smaak. Een favoriet zal dit niet worden ben ik bang, al kan dit als cappuccino mogelijk heel lekker zijn.

Volgende week de single origin een gooi geven.

vrijdag 3 december 2010

Koffiepunx #8: The riot before.

Vorige week zaterdag speelde in Arnhem een band die ik nog niet kende: The Riot Before. En een schone jongedame uit Nijmegen die mij dit liedje wist aan te smeren.

The Riote Before-Words written over coffee.

Pages filled cover the floor
all covered up with ink

Words written over coffee
document my struggling

Those mornings spent sitting alone
mourning alone in grief

For all I killed in search of honesty


See I used to be a mustard seed shouting at the mountain

I used to hang my head when it stayed far from the ocean

I used to claim its failure and from the depths of depression
I cried to god but god did not respond

Like a barrel chested strongman I suspended disbelief

I held it high over my head though all the weight was staggering
But legs buckled and muscles burned, in came gravity I dropped it all,
faced what I'd been avoiding

For many years I walked that road, for many years I tried

So earnestly I sought the relationship advertised

But my empty hands, my empty heart, could no longer be denied

Yeah I quit, I forfeit eternal life
I did not take inheritance when I left to go away
I did what was commanded when that rich man asked to be saved
I left my friends my family behind all for heaven's sake
I am no prodigal and this is no mistake

So I'm sorry mom I'm sorry dad, I really want you to be proud

Don't want to disappoint you all, don't want to let you down

But I have stopped searching for truth hiding behind heaven's cloud

Don't save my place, of this race I do bow out


Youtube.