donderdag 30 juni 2011

One coffee cup a day.


Ik kreeg via mijn vriendin de volgende link van Ignant.de toegestuurd. Bernat Cuni is bezig met een maand lang elke dag een koffiekop te maken, die vervolgens nog te koop is ook. Gehele serie is op de site te zien.

"One Cup a Day project is an experiment on creativity and rapid manufacturing,
by ideating, designing, modeling and making available for production and purchase a coffee cup within 24 hours,
everyday during one month."

© 2011 cunicode


woensdag 29 juni 2011

Niets.

Met de late avondzon die door de halfdichte Luxaflex vol in mijn gezicht schijnt heb ik besloten dat ik een slacker ben geworden. Heb ik weinig mee gemaakt op koffie of punkgebied? Nou nee, ik heb een flink aantal koffies geprobeerd en ook nieuwe bands bekeken als geluisterd. Maar updaten, ho maar. Waarom? Weet niemand. Angst om in de grijze massa van onverschilligheid te belanden waar principes niet meer bestaan en de wereld alleen nog maar is opgebouwd uit Douwe Egberts automaatkoffiemachines. Angst dat elke radiozender alleen nog maar platgecensureerde, latin-versies van Coldplay uitzend. Paranoia. De toekomst. Angst voor kanker. Familie. Angst om verbitterd te raken, om alleen nog maar boos te kunnen zijn op systemen die de wereld naar de vernieling helpen. Teveel kennis om nooit te kunnen vergaren. Feiten om achteraan te lopen. Eeuwige zoektocht naar antwoorden op vragen die al vanaf het begin onduidelijk of onbegrijpelijk zijn. De bierkaai. Boosheid om eeuwig religieus gewauwel, kortzichtigheid en mensen die uit pure verveling de straat op gaan om mensen te vervelen. Culturele doof-en blindheid. Woede en angst dat ik lijk te vergeten dat er wel mensen zijn die ergens om geven en hen uit het oog te verliezen. Diep zuchten, doorbijten en me niet zo aanstellen.

Daarom.

Dus...Koffie. The Village heeft een verse Ethopië Harrar die als espresso zelfs de minder sterke koffie-liefhebbers zou moeten bekoren. Erg vol van smaak, maar zonder dat je tandvlees zich gaat terugtrekken. Een bittere indruk is niet te vinden. De Harrar heeft een raar soort balans tussen zuur-en zoetheid die een teveel van beide oplost. Hierdoor is de nasmaak niet lang van stof. Sterker nog, die is niet nadrukkelijk aanwezig. Ik proef vanalles, maar ik kan helemaal niets plaatsen. Ik vind het ook helemaal niet erg, want hij is gewoon echt heel erg lekker.

woensdag 15 juni 2011

Koffiepunx: Descendents deel 1000.






Een bekende van me is fervent Descendents/ALL liefhebber en verzamelaar van hun shirts, ik keek er eens online doorheen en zag dat ze nogal wat shirts hebben waarop koffie voorkomt. Zie hier een greep:


zaterdag 11 juni 2011

Hario Skerton Grinder.

Yes! Nieuwe gear! Spul waarvan ik heel blij word. Mijn Philips sloopmaler biedt alles behalve gelijkmatige maling en ik had er wel genoeg van. Dus liet ik me een Hario Skerton Grinder aanpraten. Ik verstond eerst Hario Skeletor Grinder, en hoopte dat het ging om de bad guy uit He-Man, maar niets was minder waar, verdomme.
De Skerton Grinder is een handmaler, waarbij je de maalgraad kan bepalen. Het apparaat bestaat grotendeels uit stevige metalen en kunststoffen onderdelen waarmee een onbenul als ik ook goed mee uit de voeten kan. De gemalen bonen eindigen in een glazen pot, maar die kun je dan weer voorzien van een rubberen ring zodat hij niet uit je klauwen glijdt.
De maalgraad is heel makkelijk te bepalen door die gekke 6 hoekige moer die op een van de foto's is te zien. Doordat de sluitring er maar op 1 manier op kan is het heel makkelijk en de stappen subtiel om je maling aan te passen. Ik heb me zelfs laten wijsmaken dat ie voor espresso geschikt zou zijn.
Het enige dat ik er niet fijn aan vind is dat de knop die je in je handen hebt aan de kleine kant is, ik had graag een groter knop omdat ik nu snel lamme vingers krijg.
Hij is redelijk prijzig (rond de 40 euro), aan de andere kant heb ik het idee dat ie ook niet snel kapot zal gaan.

dinsdag 7 juni 2011

Morten Andersen.

Ik zat laatst op een boekenmarkt waar een of andere verzamelaar per defenitie een boek wilde met handtekening. Zonder handtekening hoefde hij het boek niet. Ik had eigenlijk de neiging om die man een handafdruk te geven.
Het ging om een boek van Morten Andersen. Even Googlen en blijkt dat de fotograaf in kwestie een best leuke serie gemaakt heeft over rock'n'roll in Noorwegen. Gruizigheid en viezigheid, ik ben wel fan.

zondag 5 juni 2011

Nozzmanderen.

"Terug van weggeweest: Nozzmanderen. Ik krijg regelmatig allerlei cartoonideetjes naar mijn hoofd geslingerd. De ene wat geslaagder dan de andere. In de rubriek Nozzmanderen werk ik ze gewoon allemaal uit en kunnen jullie zelf beoordelen of het wat is. Heb je zelf een idee? Mail het naar me@nozzman.nl

disclaimer 1: de ideetjes zijn dus van anderen disclaimer 2: ik besteed er niet meer dan 5 minuten aan."

Bron: Nozzman.

donderdag 2 juni 2011

Psychologisch Koffie Consult.


Via Facebook zag ik een oproep voor crewleden voor een aantal festivals waar Independent Barista Wilco Admiraal zijn koffiekunsten zou vertonen. Ik wist hem te vertellen dat ik nagenoeg geen ervaring heb met espresso zetten, maar dat maakte hem niet uit. Met andere woorden: ik ging koffie leren zetten! Hoera!
Op de dag des onheils, 2 juni, was het zover. Een zonnige, maar niet te warme dag, straalde ons tegemoet in het bos net buiten Soest. De koffiebar bestond uit 2 delen: een espressobar en het koffielab. Ik werd eerst gesitueerd in het koffielab alwaar ik in een labjas gestoken mijn 'cliënten' moest bestoken met het Psychologisch Koffie Consult. De uitkomst die volgde leverde vaak emotionele perikelen. Mensen wisten niet wat hen overkwam. Nou ja, mensen zijn vaak geen verse koffie gewend... en ikzelf? Ik heb een psychologisch slow coffee methode ondergaan. Ik ken ze nu bij wijze van spreken allemaal.

Vervolgens werd ik getransferd naar de espressobar. Een machine an sich is niet zo'n probleem, goed de koffie aanstampen, de juiste volgorde aanhouden en al gauw heb je al iets drinkbaars voor je neus. Maar het gaat om maalgraad, de versheid van de bonen, pre-infusie, overextractie, onderextractie, de lengte van de maaltijd, luchtvochtigheid, zuurgraad, bitterheid, voorkeur, smaak, etc. Allerlei filosofiën en theorie die ik niet allemaal heb onthouden, maar een begin is gemaakt. Met het koffiegedeelte dan. Melk, hetzelfde laken een pak: opgerekte eiwitten, scheikunde, scheef houden, walsen, alles. Goed, melk komt de volgende keer.